Începem şcoala, începem şi practica!

elevi prejmer (39)

25.09.2015 | Cea de-a doua etapă a proiectului “Elevul de azi, fermierul de mâine” reia seria activităţilor menite să sprijine adolescenţii şi tinerii în alegerea unei cariere potrivite propriilor abilităţi şi, la fel de important, oportunităţilor economiei actuale. În această toamnă, aproape trei sute de elevi ai şcolilor şi liceelor din judeţele Braşov şi Covasna vor replica […]

Cea de-a doua etapă a proiectului “Elevul de azi, fermierul de mâine” reia seria activităţilor menite să sprijine adolescenţii şi tinerii în alegerea unei cariere potrivite propriilor abilităţi şi, la fel de important, oportunităţilor economiei actuale.

În această toamnă, aproape trei sute de elevi ai şcolilor şi liceelor din judeţele Braşov şi Covasna vor replica experienţele tinerilor care au participat la proiect în prima etapă. În şcolile din mediul rural, aproape 100 de elevi din clasa a şaptea vor fi implicaţi în sesiuni de grup şi individuale de consiliere profesională.

Simultan, elevii claselor a IX -a de la Colegiul Ţara Bârsei Prejmer, partener al proiectului, vor practica meseria pentru care se pregătesc timp o săptămână la Ferma demonstrativă Agrovision. Deopotrivă cu participarea la practică, ei vor utiliza aplicaţia “Fermier de viitor” disponibilă pe website-ul proiectului pentru a-şi completa cunoştintele.

Aplicaţia blended – learning ajută elevii în acumularea materiei de studiu într-un mediu familiar, prietenos şi accesibil – internetul. Aplicaţia “Fermier de viitor” este structurată pe cele trei profiluri de studiu, agroturism, veterinar şi industrie alimentară, şi permite utilizatorilor să experimenteze virtual munca de zi cu zi într-o fermă, pensiune sau unitate de procesare a cărnii.

Liceenii aflaţi în ultimii ani de studiu vor avea ocazia să participe la vizite tematice outdoor, câte una pentru fiecare specializare. Universităţi, ferme sau companii din industria alimentară le vor fi gazde timp de patru zile, astfel încât să dobândească o percepţie realistă asupra viitoarei lor cariere.

Cel puţin 100 de elevi ai claselor a VIII-a care au beneficiat de consiliere în prima fază a proiectului vor primi ocazia să afle cum s-au desfăşurat stagiile de practică la care au participat colegii lor mai mari, dar şi să testeze ei însişi aplicaţia “Fermier de viitor”.

La finalul proiectului, cei care s-au implicat şi au obţinut rezultate deosebite în cadrul activităţilor pot câştiga premii constând în echipamente IT, laptop, tablet şi smartphone.

Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici destinat liceelor de profil din ţară. Speram ca modelul „fermier de viitor” să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor din domeniul agricol la nivel naţional şi, implicit, să sprijine redresarea învăţământului de profil.