Meseria pe care o cunosti din timp e bratara de aur!

DSC_0211

10.11.2015 | 20 de elevi care studiază specializarea “Industrie Alimentară” la Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei din Prejmer, judeţul Braşov, au participat săptămâna trecută  (4 – 7 noiembrie 2015) la vizite de studiu în fabrici de mezeluri sau lactate din judeţele Argeş, Braşov şi Mureş. Excursia a fost organizată cu sprijinul şi participarea profesorilor […]

20 de elevi care studiază specializarea “Industrie Alimentară” la Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei din Prejmer, judeţul Braşov, au participat săptămâna trecută  (4 – 7 noiembrie 2015) la vizite de studiu în fabrici de mezeluri sau lactate din judeţele Argeş, Braşov şi Mureş.

Excursia a fost organizată cu sprijinul şi participarea profesorilor de la colegiu în scopul de a-i ajuta pe liceeni să capete o perspectivă pragmatică şi realistă asupra meseriei studiate, astfel încât alegerea unui loc de muncă să fie o decizie informată şi uşor de luat.

“Unul dintre lucrurile care m-au impresionat la fabrica de mezeluri de la Piteşti a fost faptul că angajaţii ascultau muzică în timpul lucrului. Mi-a mai atras atenţia bunăvoinţa cu care am fost primiţi şi aplicarea strictă a regulilor de igienă şi siguranţă alimentară”. (Iulia D., elevă în clasa a X-a)

“Petrecând aceste zile împreună am avut ocazia să ne cunoaştem mai bine şi să vedem cu ochii noştri cum se desfăşoară procesele de producţie în diverse fabrici.” (Diana B., elevă în clasa a XI-a)

Traseul urmat de elevi pe parcursul celor patru zile a marcat vizite la două unităţi de prelucrare a cărnii – în Piteşti şi Poiana Mărului, alte două specializate pe producţia de caşcaval şi mozzarella – la Sovata şi Rupea, dar şi la fabrica de bomboane – caramel şi jeleuri din Ghimbav.

Elevii au apreciat explicaţiile amănunţite primite de la angajaţii companiilor şi grija pentru siguranţa consumatorilor manifestată prin menţinerea unui nivel ridicat de igienă pe tot parcursul fluxului de producţie. O parte dintre liceeni şi-au exprimat chiar dorinţa ca, după terminarea liceului, să îşi caute de lucru la fabricile vizitate, iar cel mai activ dintre ei a primit chiar promisiunea unui loc de muncă.

Dincolo de experienţa practică facilitată în cadrul excursiei tematice, tinerii s-au bucurat din plin de ocazia unică de a petrece mai mult timp cu colegii lor în afara şcolii, a lega noi prietenii şi a cunoaşte locuri din ţară pe care altminteri ar fi fost puţin probabil să le vadă.

În aceeaşi perioadă, douăzeci de colegi ai lor de la profilul “Veterinar” au avut, de asemenea, şansa de a sta faţă în faţă cu meseriile pe care le-ar putea urma. Viitorii tehnicieni veterinari au vizitat una dintre cele mai mari ferme de vaci din ţară, USAMV Cluj, abatoare şi clinici veterinare.

Vizitele tematice continuă săptămâna aceasta pentru elevii care studiază “Agroturismul” şi care îşi vor petrece zilele următoare în hoteluri şi pensiuni turistice pentru a afla secretele profesiei de la cei care au reuşit să aibă succes în ceea ce fac.

Fundaţia World Vision România desfăşoară proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine” până la data de 15 decembrie 2015 pentru a sprijini adolescenţii şi tinerii în alegerea unei cariere potrivite propriilor abilităţi şi, la fel de important, oportunităţilor oferite de contextul economic local.

Mulţumim încă o dată pentru receptivitate, transparenţă şi implicare companiilor private care ne-au sprijinit în organizarea excursiilor!