“Tu ce-o să te faci când o să fii mare?”

foto feb12

12.02.2015 | Elevii claselor a VIII –a din localităţile Ciumernic şi Sita Buzăului au răspuns la începutul acestei săptămâni uneia dintre cele mai delicate întrebări despre viitor: Ce-o să fii când o să fii mare? Au fost îndrumaţi în călătoria virtuală de către consilierii Ascendo S.R.L, companie parteneră a proiectului “Elevul de azi, fermierul de mâine”. Sesiunile […]

Elevii claselor a VIII –a din localităţile Ciumernic şi Sita Buzăului au răspuns la începutul acestei săptămâni uneia dintre cele mai delicate întrebări despre viitor: Ce-o să fii când o să fii mare? Au fost îndrumaţi în călătoria virtuală de către consilierii Ascendo S.R.L, companie parteneră a proiectului “Elevul de azi, fermierul de mâine”.

Sesiunile de consiliere în carieră organizate zilele trecute în judeţul Covasna au găsit în sălile de clasă un public receptiv şi conştiincios. În timp ce completarea arborelui profesional familial le-a dat de lucru adolescenţilor, ei s-au descurcat excelent când au indicat meseria preferată.

Întrebaţi de ce consideră profesia una dintre cele mai importante realizări personale, tinerii ne-au surprins cu argumente bine conturate. “De profesia noastră depinde familia, mai ales dacă se întâmplă ca ei să nu aibă loc de muncă”, spune Ştefania O. din Ciumernic.

La şcoala generală Nicolae Russu din comuna Sita Buzăului, viitorii liceeni au acordat o atenţie deosebită subiectului „munca la negru”. Ştiau deja să identifice care sunt dezavantajele lucrului fără contract de muncă şi au nominalizat cu uşurinţă nerespectarea drepturilor angajatului şi abuzurile.

Obiectivele pe termen scurt identificate în unanimitate de elevi au fost absolvirea examenului de capacitate şi continuarea studiilor. În ce priveşte cariera, diversitatea alegerilor personale şi-a spus cuvântul: coafeză, medic veterinar, cântăreaţă, mecanic, tâmplar, grafic – designer sau fotbalist.

Activităţile desfăşurate gratuit cu tinerii din mediul rural urmăresc să îi pregătească din timp pentru deciziile critice care le vor afecta viitorul. În etapa următoare a proiectului, ei vor avea şansa să participe la vizite tematice în companii, pentru ca astfel să aibă o viziune clară asupra meseriilor pe care şi-ar dori să le practice.

Proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”, cofinanţat din fonduri structurale europene, se desfăşoară în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 în beneficiul elevilor şi liceenilor din regiunea centrală a ţării, în colaborare cu Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei şi Ascendo S.R.L.